Wethouder George Besseling onthult eerste ‘Fairtrade-gemeente’ bordje

Home/Dorpsmedia nieuwsbericht, Hoogkarspel/Wethouder George Besseling onthult eerste ‘Fairtrade-gemeente’ bordje

De gemeente Drechterland heeft een eerste ‘Fairtrade-gemeente’ bordje geplaatst aan de Zuiderdijk in Venhuizen. Aan wethouder Economische zaken en Duurzaamheid George Besseling de eer om deze te onthullen, bijgestaan door Marijcke Faas en Sjon Wagenaar van de Fairtrade werkgroep. In de loop van de komende week zullen er nog 10 bordjes geplaatst worden. De gemeente heeft het certificaat Fairtrade gemeente en wil daar dat op deze manier meer bekendheid aan geven.

Wethouder George Besseling: “Voor mij is Fairtrade handelen vanzelfsprekend. Toch lijkt dit nog steeds niet bij iedereen tussen de oren te zitten. Met deze bordjes willen we uitdragen dat we dit belangrijk vinden.”

Wat betekent Fairtrade?

Letterlijk staat Fairtrade voor eerlijke handel. Boeren die Fairtrade producten leveren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten die in verhouding staat met de gedane arbeid. Zo dragen Fairtrade producten bij aan versterking van de lokale economieën. Daarnaast worden aan Fairtrade producten strengere eisen gesteld op het gebied van duurzame teelt.

Werkgroep Fairtrade Gemeente Drechterland

De werkgroep Fairtrade is sinds 2012 actief en onderdeel van de Stichting Drechterland Mondiaal. De stichting wil bewustwording bevorderen en de inwoners van de gemeente activeren op het gebied van ontwikkelingsproblematiek, de global goals, duurzaam en verantwoord leven en ondernemen. Om de titel Fairtrade Gemeente te mogen gebruiken, moet er een (vrijwillige) werkgroep actief zijn. Deze werkgroep Fairtrade Gemeente Drechterland voert al sinds 2012 allerlei activiteiten uit en wordt financieel gesteund door de gemeente.

Titel Fairtrade

De werkgroep doet nog veel meer. Met de gemeente wordt overlegd over het inkoopbeleid.  

Er worden ‘Fairtrade lessen’ gegeven aan groep 7 van de scholen op bijzondere locaties zoals SKIK en de VertelTuin. Deze lessen hebben zelfs een landelijke prijs verdiend. Ook reikt de werkgroep oorkondes uit aan ondernemers die Fairtrade bezig zijn of maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Al deze activiteiten worden getoetst door de landelijke campagne organisatie op inhoud. En als dan blijkt dat aan de richtlijnen is voldaan, mag de titel ‘Fairtrade Gemeente’ gebruikt worden. Deze titel mag de gemeente Drechterland voeren tot en met 2018.

Meer weten over de Fairtrade Werkgroep Drechterland? Bezoek hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/FairtradeDRL/

2017-11-07T12:49:54+00:00